Малайські ведмеді можуть копіювати міміку один одного

26


Малайські ведмеді можуть копіювати міміку один одного. До такого висновку прийшла група британських вчених після проведеного ними дослідження, про результати якого повідомила газета The Daily Telegraph.
Раніше вважалося, що подібні навички притаманні тільки людині і деякими видами приматів, включаючи горил. Проте фахівці з Портсмутського університету (Великобританія) стверджують, що малайські ведмеді, або бируанги, також можуть розпізнавати емоції на мордах інших представників виду і в точності відтворювати їх міміку.
Протягом двох років біологи спостерігали за поведінкою ссавців, що мешкають в одному з національних парків Малайзії. Фахівці бачили, що бируанги іноді влаштовували різні ігри, часом нагадували бійку, а часом змахують на обійми. Незалежно від характеру цих контактів тварини використовували особливу міміку, відрізнялася, зокрема, тим, що іноді вони оголювали верхні зуби, а іноді ні.
Дуже часто під час прояву ніжних почуттів ведмеді точно відтворювали міміку партнера, не оголюючи при цьому різці. Однак коли починалися сутички, бируанги відкривали пащу і демонстрували верхні зуби, копіюючи міміку противника.
«Точне наслідування виразу обличчя іншої людини є однією з основ міжособистісного спілкування. Оскільки малайські ведмеді можуть відтворювати міміку один одного, не мають особливої еволюційної зв’язку з людьми і не є домашніми тваринами, ми впевнені, що ця більш просунута форма мімікрії є і у інших видів», — підкреслила професор Марина Давіла-Росс з Портсмутського університету.
У той же час експерти нагадали, що в природних умовах ці тварини, як правило, ведуть самотній спосіб життя і рідко спілкуються зі своїми родичами. «Малайські ведмеді не соціальні тварини. У дикій природі вони відносно поодинокі, тому результати дослідження доводять, що здатність спілкуватися через складні вираження «особи» може бути поширеною рисою у ссавців, дозволяючи їм орієнтуватися в своїх спільнотах», — уклала Давіла-Росс.
Малайський ведмідь (Helarctos malayanu) вважається самим дрібним і самим рідкісним представником сімейства ведмедів. Його довжина не перевищує 1,5 м, а маса складає від 27 до 65 кг. Ареалом поширення є тропічні і субтропічні ліси Південно-Східної Азії. Вид знаходиться на межі зникнення і занесений в міжнародну Червону Книгу зі статусом «знаходяться в уразливому становищі». Незважаючи на те, що міжнародна торгівля й полювання на малайських ведмедів заборонені, браконьєри продовжують вбивати цих тварин заради їх внутрішніх органів, які використовуються в традиційній азіатській медицині.